Rosevann har tonende egenskaper, lindrer hudirritasjoner og forynger. På grunn av dette brukes det ofte på Spasalonger i ansiktspleiende behandlinger. I tillegg er det et obligatorisk komponent i avslappende bad. Hvilke andre egenskaper og bruksformål tilbyr rosevannet, og hvordan kan du lage det selv?
Hvordan produseres rosevann?
Rosevann er et biprodukt av destilleringsprosessen av roseblader med damp. Selv om det er en bivirkning av produksjonen av roseolje, har det mange gunstige egenskaper. Duften er mer delikat enn den kraftigere aromaen i roseoljen. Som oftest brukes Damaskenarosen for å produsere rosevann, og av og til også Provenceroser og Franske roser.
Hvordan fungerer rosevann?
Rosevann har en pH som er tilnærmet lik den som finnes i huden, akkurat som andre naturlige hydrolater, og inneholder store mengder bioflavonoider, inkludert quercin. Bioflavonoider er stoffer som gir planten fargen sin, og rosevannet får også antioksidantiske egenskaper herfra. I tillegg har rosevannet antiseptiske, antiinflammatoriske og lindrende kvaliteter på grunn av innholdet av betakaroten, mens B-gruppevitaminene reduserer spenninger og keratinisering i huden. Vitaminene C og E som finnes i vannet gir huden nok fuktighet og forsinker prosesser relatert til dannelse av rynker. Vitamin C styrker også blodkapillærene.
Rosevannet inneholder rester av eteriske oljer, som gir det en lett duft. Disse har aromaterapeutiske egenskaper og forbedrer velværen vår.
Fordi rosevannet har lindrende effekt anbefales det for mennesker med kviseutsatt hud. Det bør også nevnes at rosevann kan støtte opp rundt aknebehandling, men at det ikke utgjør hovedløsningen. I tillegg kan rosevann rense og forbedre hudtonen for å gi den en sunn farge. Det utgjør en ideell toner for alle hudtyper fordi det ikke forstyrrer det beskyttende hydrolipidlaget.
Rosevann – egenskaper
Rosevann forbedrer hudtonen og fargen, og både renser, mykgjør, glatter og tilfører fuktighet. I tillegg har det antiseptisk og antiinflammatorisk effekt. Rosevann lindrer irritert hud, reduserer rødhet og akne, lysner opp huden og eliminerer skavanker. Og det som er enda bedre er at det balanserer den syrlige pH-en i huden. Det er også verdt å nevnte at rosevannet forbedrer humøret og gir ekstra energi. Kosmetikk som inneholder rosevann finner du i alle mulige butikker. Disse har antialdrende og antirynke-egenskaper. Rosevann nærer selv sensitiv hud på en effektiv måte, som er årsaken til at det anbefales til pleie av slik hud.
Rosevann – bruksområder
Rosevann på huden
Rosevann er en ingrediens i mange kremer og masker til ansiktspleie som er ment for ulike hudtyper: det rengjør normal hud, hjelper med å kontrollere talgproduksjonen i fet hud og lindrer sensitiv hud. I tillegg støtter det opp rundt behandling av sår og solbrenthet, uansett hudtype.
Rosevann mot hårtap
Rosevann er et verdifullt tilbehør i kosmetikk som er ment til å pleie håret. Regelmessig bruk reduserer inflammasjon i hodebunnen og øker blodsirkulasjonen, og dermed også hårvekst.
Rosevann mot utmattelse og depresjon
Når vi er nervøse eller slitne kan vi prøve å ta et bad med rosevann. Dette vil forbedre humøret vårt og avslappe. Fordi humøret vårt reflekteres i hvordan vi ser ut, vil du ikke bare føle deg bedre etter et slikt bad, du vil også se bedre ut. Vi ser friskere og mer glødende, og derfor også yngre ut.
Rosevann mot hodepine
Jeg tror alle har opplevd hodepiner minst en gang i livet. Medikamenter fjerner smertene raskt, men de har bivirkninger for kroppen. Heldigvis finnes det mindre invasive måter å bli kvitt migrenen på, som for eksempel en kald kompress gjennomtrukket av rosevann. Bare legg den på pannen din og la den sitte i 45 minutter. Etter dette bør smertene forsvinne.
Rosevann på tennene
Rosevann anbefales også av tannleger som bruker det for å behandle tannsykdommer. Forbindinger med bomullspads gjennomtrukket av rosevann fungerer bra mot inflammasjon i tannkjøttet. En skyll basert på varmt rosevann er like effektiv. Regelmessig bruk mykgjør tannplakk, styrker tennene og løser problemer med ubehagelig munnlukt.
Rosevann – hvordan lager man det?
For å tilberede rosevann må du samle sammen rundt 250 gram roseblader. De må være rene, som betyr at de er helt uten insektmidler. Det er best å skaffe seg dem fra butikk eller markeder om morgenen. Deretter tar du et stort kar og skyller kronbladene med en sterk strøm iskaldt vann. Senere plasserer du dem på en tynn bomullsklut og legger dem i en gjennomtrengelig pose. Deretter plasserer du posen i en glassbolle og heller kokende vann så det så vidt dekker kronbladene. Så dekker du bollen med matpapir og sikrer denne med en gummistrikk. Miksturen bør ligge over natten så infusjonen blir godt gjennomsyret. Om morgenen heller du vannet på en krukke og skviser ut resten av brygget med kluten opp i krukken.
Det ferdiglagde rosevannet bør oppbevares i kjøleskapet i en lukket krukke i maks to uker. Om du fryser det i små beholdere kan du bruke vannet de neste 6 månedene.
Legg igjen en kommentar