Hva er SPF og sannheter & myter om solsikkerhet?

Å forstå om sol og solforhold og deres potensielle helsefarer kan være vanskelig. SPF (Solbeskyttelsesfaktor) er en av faktorene som påvirker solsikkerhet og helse. Dette er en populær forkortelse som har oppstått i sammenheng med solbeskyttelse, og mange er kanskje ikke klar over hva den egentlig betyr. Dette innlegget er her for å belyse hva SPF er, sannheter og myter som omgir solen og maten du kan ta for å garantere maksimal solsikkerhet.

Hva er SPF?

SPF står for solbeskyttelsesfaktor. Det er et system som klassifiserer hvor godt en solkrem, formel eller stoff er designet for å beskytte mot solens skadelige UV-stråler. UV-stråler, ultraviolette stråler, er eksponering av kraftige stråler som kan forårsake alvorlig skade på huden. Derfor er det svært viktig å ta forholdsregler for å beskytte seg mot denne skadelige effekten.

Tallet til venstre for SPF står for proteneringsfaktoren, som angir hvor godt et produkt kan beskytte huden mot solstrålene. Jo høyere faktornummer, desto større er beskyttelsen. De fleste klimaene krever en faktor på 30 eller høyere. Hvis du er i et varmt klima, kan du alltid velge en høyere faktor for å garantere maksimal beskyttelse.

Sannheter og myter om solsikkerhet

Det finnes mye misoppfatninger og misforståelser rundt solsikkerhet og solbeskyttelse. Hver dag leser man nyheter om solbrent hud og øyeskader som følge av overdreven soleksponering. Det er derfor viktig å kunne skille sannheter fra myter rundt sol og hvordan man beskytter seg selv. Vi har samlet de vanligste mytene rundt sol og beskyttelse, og gått gjennom sannhetene bak dette.

Myten 1: Alle solkrem er den samme

Sandheten: Selv om alle solskremmer produserer samme effekt, definerer SPF-nummeret hvor godt deres beskyttelse er. For å sikre maksimal solsikkerhet bør man derfor velge et produkt som har en høyere SPF-faktor, fordi det vil beskytte huden bedre mot skadelige UV-stråler.

Myten 2: Å sole seg er sunt

Sannheten: Å sole seg ikke er like sunt som det høres ut. Mens moderate mengder sol ikke vil forårsake irreversibel skade på huden, kan overdreven eksponering for solstråler forårsake alvorlige helseproblemer som grumsete og aldersflekker, brannskader og hudkreft. Det er derfor viktig å fortsatt bruke solbeskyttelse hvis du planlegger å sole deg.

Myten 3: Brun hud er beskyttelse mot solskader

Sannheten: Noen tror at en brun hud vil fungere som solbeskyttelse og forhindre alvorlige skader. Dette er bare delvis sant. En solbrun hud vil beskytte deg mot solbrent hud, men ikke mot alvorlige helseproblemer som hudkreft og andre beroligende lidelser som kan oppstå fra overdreven sol eksponering.

Myte 4: Du trenger bare solbeskyttelse når det er varmt ute

Sannheten: Uansett årstid eller temperatur, bør man bruke solbeskyttelse. UV-stråler er alltid til stede, selv om det er kaldt ute. Solstrålen er også enda skarpere under og over horisont, noe som betyr at du kan bli mer eksponert når du gir deg ut ikke-timelige timer. Selv om temperatur ikke spiller en stor rolle, er det viktig å bruke solkrem som inneholder SPF for å garantere ekstra beskyttelse.

Myte 5: Solbeskyttelse er kun nødvendig når det ikke er skyer

Sannheten: Skyer kan forvride og reflektere solstrålene. Dette kan føre til overdreven eksponering som kan føre til alvorlige helseproblemer. Derfor bør man alltid bruke solbeskyttelse selv om skyene er tilstede, da de ikke fullstendig avskjermer deg fra UV-strålene.

Hvordan velge rett SPF-faktor

Hver enkelt hudtype reagerer annerledes på UV-stråler, så det kan være en utfordring å finne riktig SPF-faktor. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å velge riktig SPF-faktor for din hudtype.

Light

Hvis du har lys hud, er det viktig å velge en SPF-faktor som er høyere enn de fleste. Ideelt sett bør du velge en faktor på 30 eller høyere. I kraftige solskinn bør du også velge et produkt med faktor 50 for å sikre maksimal solbeskyttelse.

Medium

Hvis du har en medium hudtone, bør du også velge en SPF-faktor som er høyere, vanligvis som en faktor 30 og høyere. Hvis du er utsatt for kraftig sollys, kan du også velge å bruke høyere SPF, som faktisk 50.

Dark

Hvis du har en mørkere hudtone, selv om du fortsatt trenger å ta solsikkerhetsforholdsregler, trenger du ikke en høyere SPF. Vanligvis bør du velge en faktor 15 eller høyere. I kraftige lys bør du imidlertid velge en faktor 30 og høyere for å sikre maksimal solbeskyttelse.

Hvordan beskytte seg mot solen?

Selv om solbeskyttelsesprodukter er en av de viktigste måtene å forhindre skade fra UV-stråler, er det mange andre måter å sikre maksimal solsikkerhet. Her er en liste over ting du kan gjøre for å sikre at du er sunn og sikker når du blir eksponert for solstråler:

  • Unngå å sole deg når solen er på sitt